Monday, 10 December 2007

Shenzen,Hong Kong , Guang Zhou 2007Tepat jam 06.50 pagi 25 Nov 2007, saya bersama 31 orang peserta telah menaiki Flight AirAsia yang berwarna merah ( AK 80 ) telah terbang dari LCCT ke International Shenzen Airport.Pakej ini diuruskan oleh Alquds Travel & Tour . Penerbangan memakan masa 3jam 40minit.Setelah AK 80 di ruang angkasa , maka bermula pramugari menjual nasik lemak Pak Naseer di atas kapal terbang.Mula-mula saya tidak mahu membelinya tetapi perut sudah memulas kerana belum sarapan lagi.Harga nasik lemak Pak Naseer Rm 12 sebungkus + 4rm untuk teh tarik Mamak.
Pramugari buat sendiri kat dapur AirAsia.Selepas 3jam 40minit maka AK 80 selamat mendarat di Airport Shenzen dengan selamatnya.Setelah tiba di sana kami telah di sambut oleh pemandu pelancong yang fasih berbahasa melayu Indonesia. Ibu-ibu bapak-bapak sekalian , kita telah sampai di Shenzen.saya mahu hitung berapa bilangan kalian sebelum kita start tournya..Kata pemandu pelancong yang bernama Acun.Setelah semua beg telah dikumpulkan maka bermula tour kami.Lebih kurang jam 2 petang waktu Shenzen kami telah di bawa ke restoren Muslim yang terletak di Bandar Shenzen untuk makan tengah hari ( Chines Food ) bestt!


Selepas itu kami telah di bawa untuk city tour di bandar Shenzen.Tepat jam 5 petang kami telah di bawa untuk menonton pertunjukan kebudayaan di Splendid Of China.Pertunjukan ini sesuai untuk semua peringkat umur.Ahli rombongan terhibur dengan pertunjukan kebudayaan China ini, kerana menggunakan sistem cahaya dan tarian yang mengangumkan.
Setelah tamat pertunjukkan di Splendid Of China , kami telah check-in Hotel Ambassador ( 3 star ) kesemua ahli rombongan mendapat bilik suite untuk menginap satu malam dan untuk hari kedua nya kami akan bertolak ke Hong Kong.


Awal-awal pagi selepas sarapan saya dan ahli rombongan telah check-out hotel dan telah pergi stesen keretapi Shenzen-Hong Kong.Perjalanan dari Shenzen- Hong Kong selama 45 minit.Kami Telah berhenti di stesen Huang Hom, setelah selesai urusan di imigresin kami telah di sambut oleh pemandu pelancong dari Hong Kong pula yang bernama Irine.Pemandu pelancong ni cantikk :) cara dressing macam model Italy. Selepas itu kami telah di bawa untuk makan tengahhari di Restoren Muslim ( Pakistan ).


Makanan di restoren ini lebih sedap lagi kerana nasi nya tak berkanji n lembek sangat.Lauk-lauk lagi best.Orang asia pun ramai makan kat sini. Tempat Solat pun luas..di dalam bangunan 4 tingkat ini terdapat restoren, surau , tadika, dewan untuk orang ramai.Saya cadangkan sesiapa yang ini mencari makanan Halal sila lah datang ke Masjid Ammar dan Osman Ramju Sadick Islamic Center.Setelah selesai makan dan sembahyang, kami telah di bawa untuk city tour di bandar raya Hong Kong yang padat dan berbukit.Kenderaan di Hong Kong semua nya Mercedes, BMW dan setaraf dengan nya.Kenderaan di Hong Kong murah kerana kerajaan tidak mengenakan cukai! tetapi untuk setangki pentrol harganya sampai beratus-ratus ringgit!! Nasib baik lah kami telah menggunakan bas pelancongan.


Selepas itu kami telah melawat Aberdeen Fishing Village.Disitu kami dapat melihat cara penghidupan asal orang Hong Kong.( macam melawat rumah rakit kat tepi sungai kelate :)) )Kami telah bergambar dan melawat kat Aberdeen Fishing Village 30 minit , kami telah berangkat ke Golden Bauhinia Square yang terletak di tepi pantai,permandangan amat cantik sekali.Banyak kapal kontena yang melalui selat ini.Selepas berposing group di Bauhinia Square kami telah menaiki bas dan telah Check-in L Hotel ( 5 star) Lokasi hotel di terletak di luar bandar Hong Kong ( kawasan perumahan ).Pada sebelah malam kami telah di bawa untuk membeli belah di Ladies Street.Banyak kiosk dan lot kedai di kiri kanan jalan untuk di lawat.Tempatnya amat lah penuh sesak kurang sesuai membawa anak-anak membeli belah disini.Barang-barang yang di jual disini tidak banyak pilihan ,diskaun hanya 10 % sahaja.Selepas berjalan-jalan di Ladies Street.

Kami telah pulang ke hotel untuk tidur kerana besok pagi, kami mesti berjalan jauh! olahraga :) iaitu melawat Disneylang Hong Kong !

Selepas sarapan pagi , Kami telah di jemput oleh Irine untuk menaiki bas dan bertolak ke Disneyland Hong Kong. Perjalanan dari hotel ke Disneyland selama 25 minit sahaja.Dalam perjalanan ke Disneyland kami telah melalui pulau-pulau tetiba ada Disneyland.Setelah di tiba di Disneyland kami telah di beri tiket masuk dan di beri sedikit maklumat tentang Disneyland oleh pemandu pelancong.

Tepat jam kol 10 pagi telah masuk ke Disneyland.Ahli rombongan telah membawa diri masing-masing untuk melihat dan bermain di Disneyland.Seharian tak abis berjalan dalam Disneyland.( Sila bawa sejadah untuk sembahyang ) kerana di dalam disneyland tidak menyediakan surau :)
Pihak pengurusan Disneyland tidak membenarkan makanan dari luar di bawa masuk ke dalamnya..Pandai-pandai ler nak seludup biskut , roti ke apa untuk di makan di dalam disneyland.Makan tengah hari dan makan malam mesti di dalam Disneyland.Food Court di dalam disneyland tidak menyediakan makanan Halal 100%.Kalau tekak bolih makan Berger ikan di Mc donald Disneyland..kira ok laa :) Bersambbbbunggg......:))


No comments: