Monday, 18 January 2010

Email Berantai : sardine dan Milo Punya Cerita...Jawapanya

Email berantai yang saya terima tentang sardine dan milo yang dikatakan hanyir....


Salam and Good Day,

Just nak sharing satu cerita dari seorang kawan. Petang semalam semasa menunggu shutter KL-IPOH saya and kawan berbual-bual.

Kami berbual perkara halal dan haram. Nak di jadikan cerita, kawan saya pun beritahu yang abang ipar dia bekerja di jabatan ----- ----- di unit serbuan. 



Saya terkedu seketika mendengar cerita kawan saya. Ya Allah berapa banyakla benda haram dah jd darah daging saya ni?Nauzubillah. .Patutlah budak2 sekarang degil2, x dengar cakap?ermmm ..
Ceritanya macam nie:-




Jab. ----- ----- pernah buat serbuan di kilang memproses ikan sardine.Apa yg di jumpai amatlah memeranjatkan. Kalau kenkawan bau kuah sardin tu hanyir n lagi satu sedap kan?nak tahu apa recipenyer?kalau x percaya terpulang lah?..tau kenapa org cina suka mkn katak??? So agak2 kenkawan dapat x jawapannya?.kilang tu telah mencampurkan daging katak sebagai perasa untuk menyedapkan lagi rasa kuah sardin tue..huhuhu. .itulah yg ---- jumpa tapi amat sadis kenkawan bila pegawai yg bertugas hantar report?report tu telah di ?zip? oleh pihak tertentu atas sebab akan merugikan pihak ?besar?. ..kenkawan tau sardin jenama apa??? ..yg paling mahal n glamer??
AYAM BRAND??itulah hakikatnya?abg ipar kawan saya pun x mampu untuk buat2 apa kalau report telah di zip..apa yg mampu diheboh mulut ke mulut untuk menjaga ummah semua?..




N lagi satu serbuan telah dibuat di syarikat membuat makanan yg ternama?.kankawan tahu apa yg dijumpai?agak2 pernah x rasa daging cacing?????. ..mesti kenkawan selalu minum milo kan.....yes. .
daging cacing telah di campur dengan serbuk milo?..kalau ada bau hanyir itulah dia?kalau kenkawan nak lgi confirm try buat macam nie?.milo + gula sahaja lepas tu tengok ada x minyak/lemak kat milo tu?kalau ada confirm?ini apa yg diberitahu oleh abg ipar kwn saya jer?

Tp saya x tahu tahun bila mereka buat serbuan????..dan adakah pihak yg bertanggung jawab telah mengambil tindakan yg sewajarnya untuk mengikut garis panduan halal yg telah ditetapkan oleh jab. Agama Islam m?sia? wallahhualam?


n lagi satu kod no yg ada di emailkan tu jadikan lah panduan masa nak beli makanan kat pasaraya..kalau ada kod E110 ker n yg tersenarai jgn lah beli?that is confirm ada benda ?alah? tu?print lah kecik then laminated simpan dalam purse?memg leceh tp kalau nak amalan diterima, makanan kita lah salah satu nya jaminan?kalau dah haram..hukum nya tetap haram..x kisah walau disentetikkan pun..tetap haram??saya hanya menyampaikan perkara ni kepada kenkawan islam saya sahaja..samaada nak percaya atau tidak terpulang lah?kalau kenkawan rasa cerita ni x sahih, proceed lah makan cam biasa ek?kalau kenkawan memang penggemar ikan sardin..keluaran org melayu kita ada buat sardine ni ..dari terengganu tp saya x perasan lagi kat Shopping complex..kawan saya kata rasanya memg kurang sedap tp yg penting halal?kalau nak sedap ltaklah daging katak..huhuhu. .



milo org melayu pun dah ada kat pasaran tapi x sesedap dan seenak milo yg sedia ada sekarang?.


Untuk makluman kenkawan Islam semua, article ini bukanlah article rasmi ataupun cuba menghasut tp lebih lepada peringatan..?terpulang kepada kenkawan untuk menerima atau tidak?

Saya hanya menyampaikan amanah sahaja?tepuk dada tanya iman?.

wallahhualam?



Jawapan dari AYAM BRAND, 


Produk Ayam Brand Halal

KUALA LUMPUR, 13 Jan (Bernama) -- Ayam Brand memberi jaminan kepada pengguna bahawa produk sardin dan ikan kembungnya (mackeral) halal.

Dalam satu kenyataan di sini pada hari Rabu, ia berkata produk sardin dan ikan kembung Ayam Brand dan kilangnya di Taiping disahkan halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia.

"E-mel berniat jahat sengaja diedarkan menerusi Internet, mendakwa sardin Ayam Brand mungkin mengandungi bahan tidak halal.

Ia berkata kenyataan itu tidak benar, mengandungi fitnah dan tidak berasas.

"Tindakan akan diambil terhadap mereka yang menyebarkan kenyataan palsu dan tidak berasas itu," katanya.

-- BERNAMA

..........................................................................................

1. Secara umum produk cap ayam dimiliki oleh A. Clouet &Co. (KL) Sdn. Bhd.. Operasi pengeluarnya di Malaysia dan dikilangkan oleh anak syarikatnya iaitu Guinea Food & Mafipro Sdn Bhd yang beralamat di Taiping , Perak. Syarikat ini adalah Multinasional dan mempunyai cawangan dan produk di kebanyakan negara termasuk negara Islam dan bukan Islam seperti Indonesia, Thailand, France dll. Syarikat ini adalah pemohon sijil halal semenjak JAKIM mengeluarkan logo halal BAHEIS lagi dan sehingga sekarang. Syarikat ini mengeluarkan pelbagai produk atas jenama Ayam Brand, Guinea, Duchef dan Richman. Malaysia . Ayam brand adalah jenama produk dan biasanya dua produk utama iaitu sardin dan mackerel dipanggil Sardine cap ayam .

2. Syarikat ini adalah pemegang sijil halal dan boleh dirujuk dalam laman web jakim www.halal.gov.my melalui semakan nama produk atau nama syarikat. Sijilnya masih sah sehingga 31.05.2010 

3.Mengenai produk Milo sijil halal sah sehingga 14/11/2010, 

9 comments:

nursarah said...

adus, takkan aku nak pi buang milo yang baru dibeli...adesh!

MyHalal said...

guna jer milo tu..ada anak saudara dtg umah..kasi la milo kosong kaw2 utnk dia org..baru le cpt habis

ery said...

apa bukti erk??

~ yus ~ said...

erm.. ni yang mak sedara saya bagitau.. milo ada cacing.. tapi saya tak caya sangat sebab dari tenet.. dgn adanya penjelasan ini, rasa semakin tak caya! mekasih!

(peminat milo yang setia!)

:D

konpius said...

sdh byr fee dgn pihak brkenaan sdh boleh pakai itu logo...tak susah pnya...mcm nilah kehdupan kita sllu ditindas oleh pihak yg mnpunyai kuasa..

eykin haron said...

eeeiiiii....gelinya tekak aku.memang x kan bli lagi.

MyHalal said...

mana ada..semuanya okkk... halal

Ali Fikri said...

kitaorang dah behenti beli milo dan sardin...

Think wisely said...

Lau kita nk elak dari yg haram senang aje,makan je seperti zaman nabi punya time..makan makanan semula jadi seperti buah-buahan sebagai snack kita,buat aje air sendiri diperbuat dari buah-buahan..dan makan makanan masak sendiri dari umah yg tidak memakai makanan processed,pastinya tak diragu2 haram tapi halal 100% dan sihat untuk badan,di zaman nabi dulu lagi mana ada makanan process dari tin,Semua makan buah-buahan atau sembelih sendiri binatang yg nk dimakan..skg kita beli makanan process semua dtg dari factory yg kita tidak dpt melihat apa bahan2 yg diletaknya,lagi kebanyakan makanan process yg kita makan pemiliknya bukan orang islam..sedangkan doctor pun ckp makan makanan process tk sihat,apalagi kita makan je makanan dari alam semula jadi yg dtgnua dari Allah Swt