Tuesday, 29 April 2008

Makanan di Hotel Halal?

aa
Seperti yang kita maklum apabila seseorang bila makan di hotel , mereka akan mengambarkan makanan yang lazat-lazat dan sedap-sedap.Pejabat-pejabat kerajaan dan syarikat swasta sering mengadakan kursus-kursus dan function di hotel yang bertaraf 4 / 5 atau berbintang-bintang untuk kakitangannya tanpa memikirkan status makanan yang hendak dimakan adakah halal atau sebaliknya.
Untuk makluman, Jakim hanya mengeluarkan pensijilan Halal Malaysia hanya kepada dapur tidak kepada Hotel.Contoh nya : Sesebuah Hotel terdapat Malay Kicthen , Western Kitchen , Japan Kitchen , Chinise Kitchen.
Auditor Halal , akan mengeluarkan Sijil Pengesahan Halal hanya kepada kitchen yang bebas dari arak / alkohol / babi / atau apa-apa yang tidak halal dari segi syarak.

Mengikut Manual Prosedur Pensijilan Halal Malaysia ,bagi keperluan Premis Makanan Di Hotel :
  1. Keperluan bagi premis makanan yang perlu diberi perhatian untuk tujuan pemeriksaan ialah :
  • Sumber ramuan yang diragui perlu dibuktikan melalui sijil halal yang dikeluarkan oleh badan islam yang diiktiraf seperti bahan mentah , bahan terproses atau bahan tambah,

  • Penyedian dan pengendalian bagi bahan mentah dan ramuan yang berkaitan hendaklah menepati standart halal , kebersihan dan keselamatan yang di khendaki.

  • Ayam dan itik dan seumpamanya hendaklah diperolehi dari pembekal/rumah sembelih yang telah mempunyai Sijil Pengesahan Halal dari JAKIM / JAIN /MAIN.

  • Penjualan arak dan seumpamanya tidak dibenarkan

  • Peralatan dan perkakasan hendaklah dibersihkan setiap kali sebelum dan selepas digunakan dan hanya untuk memasak makanan halal sahaja.

  • Susun atur peralatan dan barangan hendaklah kemas ,bersih dan selamat

  • Semua yang terlibat dengan pengendalian makanan ( bahan , dapur ,peralatan , penyimpanan, pembukusan ) mestilah keselruhannya hanya untuk makanan halal.

  • Pemeriksaan dan pengesahan hendaklah dibuat bagi dapur hotel sahaja.

  • Menyediakan dua orang tukang masak muslim yang bekerja sepenuh masa di dapur hotel.

  • Semua peralatan hendaklah dikhaskan bagi penggunaan ruangan hidangan ( dining room ) halal sahaja.

  • Memastikan masakan halal sahaja disediakan di dapur tersebut

  • Tidak menggunakan sebarang ramuan atau bahan mentah yang tidak halal dan meragukan bagi kesemua jenis masakan seperti masakan western food dan chinese food

  • Memastikan dapur hotel berasingan daripada dapur yang tidak halal dan tidak boleh berlaku masuk antara dua dapur

  • Para pekerja adalah tidak di benarkan keluar masuk antara dapur halal dan dapur yang tidak halal

  • arak dan ramuan berunsur arak tidak dibenarkan sama sekali berada dikawasan dapur halal.

Hotel-Hotel yang mendapat pengesahan Sijil Halal Malaysia :

Bil Syarikat Tarikh Tamat Papar Terperinci
1. DYNASTY HOTEL
2. Grand Palace Hotel
Status: Sijil Telah Ditarik Balik
15/07/2009
3. Hotel Armada Petaling Jaya 31/12/2009
4. KINGWOOD HOTEL (SIBU) SDN BHD
5. LOTUS NATION SDN BHD (HOTEL PUTRA) 31/12/2009
6. METROPLEX HOLDINGS SDN BHD (LEGEND HOTEL KL) 31/07/2009
7. Ming Court Hotel (KL) Sdn Bhd (Corus Hotel, Kuala Lumpur) 31/01/2010
8. SEMARAK CAPITAL SDN. BHD. (GRAND BLUEWAVE HOTEL SHAH ALAM) 31/12/2009
9. THE PARAMOUNT HOTEL 15/03/2010
10. TIARA LABUAN HOTEL 31/12/2009

No comments: