Friday, 30 July 2010

Ayam bermacam ayam

Kuala Lumpur, 21 Julai 2010, (Jam 1.00 pagi): Seramai 16 orang kakitangan JAWI, JAIS, Kementerian Pengguna, JAKIM dan PUM (aktivis LANDAS) telah membuat Operasi HALAL HUB di rumah-rumah/premis penyembelihan Halal sekitar Wilayah Persekutuan K.L. Antara lokasi yang kami pergi ialah kawasan Beringin Jinjang, Bandar Sri Damansara dan berakhir sekitar jam 4 pagi.



Peagawai JAKIM sedang memberi taklimat sebelum kami berangkat ke lokasi jam 1.00 pgi.

Lokasi pertama kami di Bandar Sri Damansara (KL Supreme Processing Sdn Bhd.)

Dalam suasana yang dingin (dalam bilik sejuk) kami menjelajahi dari tempat ke suatu tempat, segenap penjuru di premis tersebut. Segala dokumen dan operasi sembelihan kami teliti bagi menentukan ayam-ayam yang di pasarkan HALAL untuk dimakan oleh umat Islam sekitar KL dan Selangor.

Kami cek setiap ayam disembelih mengikut syara’ atau tidak. Urat yang wajib diputuskan ialah Urat Halkum dan Urat Marikh’, sementara urat darah kiri kana leher adalah sunat (hadis Nabi saw).

Keratan 4 urat pada leher ayam perlu diputuskan
Yang menjadi tandatanya tanpa nuqtah kepada kami, mana-mana operasi di rumah-rumah sembelihan ada sahaja yang tak kena walau pun penyembelihnya ada tauliah. Kebanyakan Tokeh adalah orang Cina dan perkerja banyak orang Bangladesh, Indonesia dan orang Kashmir. Hanya segelintir orang Melayu. Maka banyaklah penyelewengan berlaku. Adakalanya ayam tak sempat mati telah bertindih dan mati sebab bertindih bukan mati kerana sembelihan.
Ada pula ayam yang uratnya tak putus habis, maka jadilah BANGKAI, namun ramai yang orang tak prihatin di mana mereka beli ayam, maka mereka makan bangkailah.
Lihat urat marikh’ contoh ayam yang tak putus habis ini
Ini pulak ayam cucuk, tapi pelanggannya restoran Melayu dan pembuat sate
Ayam ini kami dapat kat Beringin Jinjang (premis sembelih Kim Foog Trading) pagi tadi. Kat belakang premis ini tempat sembelih Babipulak. Kami sedang pantau satu kes sebelah dalam berhampiran premis ini ada satu lagi premis sembelih ayam, tapi ayam tak sembelihpun mereka campur untuk dipasarkan kepada orang Melayu Islam. Kelilingnya tempat sembelih Babi dan sebelahnya mereka tanam sayur togeh, yang kita campur dengan mie atau goring dengan tahu. Tengoklah siapa pelanggannya (melalui resit beliannya di bawah).
Dilanggani oleh Restoran Pappa Rish pada setiap hari bulan Jun lalu. Inilah tempat orang kita makan. Saya nak pesan kat semua orang Islam di Malaysia dan seluruh dunia, prihatinlah sikit tentang apa yang kita makan terutama ayam. Firman Allah swt;
Al Baqarah 168. Wahai sekalian manusia! makanlah dari apa Yang ada di bumi Yang halal lagi baik, dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan; kerana Sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh Yang terang nyata bagi kamu.
Ini pula tempat yang sama, penyembelih Islam dari Indonesia, dia cucuk tengok ayam macam Cina, terus campak ayam yang masih hidup dalam air supaya cepat mati ada yang tak cucuk langsug, hidup-hidup dia masukkan dalam air supaya mati cepat dan diprosesnya.


Nampak tak yang putih itu ayam hidup dan itik (hidup2 dibenam dalam tangki ini) Kemudian dia celur dan proses
Bila kami Tanya kenapa buat gitu, katanya Cina (Tokeh) suruh buat dan cepat sikit. Nilah yang kita dok makan hari-hari mungkin. Dia keluarkan (tengkok ayam tiada bekas sembelihpun)



Ini yang sepatutnya dilakukan di premis sembelihan ayam.
(KL Supreme Processing Sdn Bhd.)
Syarikat Ini ada sijil Halal JAKIM, namun perlu kita pantau operasinya dari masa ke semasa bagi memastikan mereka menjalankan operasi menurut syara’.

Ayam hidup digantung pada mesin yang bergerak sebelum dipengsankan (Stunning process), sebelum dimbelih.

Muncung ayam disentuhkan ke dalam air berarus elektrik (Ayam 0.25-0.5, tempoh 3.0-5.0 saat). Baru disembelih dan pisaunya sentiasa bersih daripada darah, kerana terdapat air dari atas yang mengalir untuk mencuci pisau sembelih semasa operasi sembelihan.


PROSES SELEPAS SEMBELIH




TERSEDIA UNTUK DIPASARKAN

di petik dari

Sunday, 25 July 2010

PENARIKAN SIJIL PENGESAHAN HALAL MALAYSIA HOTEL GRAND SEASON, KUALA LUMPUR

Dimaklumkan Panel Pengesahan Halal, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) yang bersidang pada 30 Jun 2010 telah mengambil keputusan MENARIK BALIK Sijil Pengesahan Halal Malaysia yang telah diberikan kepada Hotel Grand Season, Kuala Lumpur kerana telah melanggar piawaian "MANUAL PROSEDUR PENSIJILAN HALAL MALAYSIA" berkuatkuasa serta merta.

Ramadhan : Sijil Halal Segera Hotel


SAJIAN berbuka dari dapur halal dapat memberi keyakinan kepada pelanggan beragama Islam.


PUTRAJAYA - Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) akan mempercepatkan proses permohonan sijil halal di kalangan pengusaha hotel yang berbuat demikian sebelum bulan Ramadan bermula.
Langkah itu diambil selepas rekod Jakim sehingga semalam mendapati hanya 63 buah dapur di 32 hotel daripada 2,360 buah hotel di seluruh negara mempunyai Sijil Halal Malaysia.
Daripada 32 hotel itu pula, lapan daripadanya bertaraf lima bintang manakala sembilan bertaraf empat bintang.
Ketua Pengarahnya, Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz berkata, langkah itu dibuat bagi menggalakkan lebih ramai pengusaha hotel di negara ini memohon sijil halal sama ada menerusi Jakim atau jabatan agama Islam negeri.
"Memandangkan bulan Ramadan akan tiba tidak lama lagi, pasti banyak majlis berbuka puasa akan diadakan di hotel-hotel. Jakim akan menyediakan pegawai khusus untuk memproses permohonan sijil halal itu tanpa pihak hotel perlu mengikut giliran," katanya kepada pemberita di sini semalam.
Sehubungan itu, Wan Mohamad berkata, Jakim bersama Perbadanan Pembangunan Industri Halal dan Persatuan Hotel Malaysia kini giat menganjurkan kursus kesedaran kepada para pengusaha hotel.
"Melalui kerjasama ini pengusaha hotel diharap akan memandang serius mengenai sijil halal itu," katanya.
Sementara itu, Pengarah Bahagian Hab Halal Jakim, Saimah Mukhtar memberi jaminan akan memproses semua permohonan sijil halal dalam tempoh kurang daripada dua minggu.

Thursday, 24 June 2010

Jakim To Use Pig DNA Detector During Operations

PUTRAJAYA, June 24 (Bernama) -- The Islamic Development Department (Jakim) will use a pig deoxyribonucleic acid (DNA) detector to determine the halal (permissible in Islam) status of imported and locally produced products.

Its director-general, Datuk Wan Mohamad Sheikh Abdul Aziz said the device, which was created by the University Putra Malaysia's Halal Institute, would facilitate the authorities in halal operations.

"We welcome new tools that can help facilitate business enforcement and monitoring. Before this, we had to rely on other departments like the Chemistry Department to verify the halal status of products during operations.

Tuesday, 22 June 2010

Modul Halal Global

KUALA LUMPUR 21 Jun - Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini melancarkan empat modul halal untuk peringkat global oleh Perikatan Integriti Halal Antarabangsa (IHI).
Ketika mengumumkan perkara itu pada majlis perasmian Forum Halal Sedunia 2010 (WHF) di sini, Perdana Menteri berkata, IHI yang ditubuhkan pada WHF sebelum ini berfungsi sebagai badan rujukan halal bagi mana-mana pihak terutama negara Islam di seluruh dunia.

Tuesday, 1 June 2010

Tesco Disaman 1.6Juta

PULAU PINANG, 31 Mei (Bernama) -- Seorang peniaga dan empat anggota keluarganya Isnin memfailkan saman ganti rugi RM1.6 juta terhadap Tesco Stores (M) Sdn Bhd kerana didakwa cuai memastikan produk ayam segar yang siap diproses dan dilabelkan halal, benar-benar halal megikut agama Islam.

Saman itu difailkan oleh Raja Muzaffar Kamar Raja Busu, Lijah Awang Kechik, Raja Kamar Idris Raja Busu, Norhayati Abdullah dan Raja Teh Rahmah Raja Busu.

Monday, 24 May 2010

1st Halal President

If Aquino can’t touch pork, he would be the first Halal President.Without pork barrel, how can he get Lakas congressmen to come over to Belmonte?

from

Wednesday, 5 May 2010

Saintis cipta alat pengesan daging babi dalam makanan

ALMATY: Saintis di Kazakhstan memperkenalkan alat ujian segera kehadiran elemen babi di dalam makanan, lapor akhbar tempatan kelmarin, memudahkan penduduk negara majoriti Islam ini mengenalpasti makanan halal.

Monday, 26 April 2010

Only 16 Pahang hotels have halal certs for restaurants

KUANTAN: Only 16 out of the 428 hotels in Pahang have obtained the halal certification for their restaurants.



Penarikan Pengiktirafan Badan Islam di Uruguay

JAKIM telah menarik pengiktirafan badan islam di Uruguay iaitu URUGUAY ISLAMIC CENTER berkuat kuasa 15 April 2010.

Dipetik dari..dari..

Monday, 29 March 2010

Suntikan Untuk Bayi Dicemari Virus Babi

Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) amat terkejut dengan sikap mendiamkan diri oleh Kementerian Kesihatan dan GlaxoSmithKline Malaysia (GSK) berhubung meluasnya pencemaran Rotarix, vaksin oral GSK yang diberikan kepada bayi berusia kurang daripada 12 bulan untuk mencegah rotavirus yang boleh menyebabkan gastroenteritis yang membawa kepada muntah, cirit birit dan demam.
Kelompok Rotarix di seluruh dunia telah tercemar dengan bahan genetik daripada porcine circovirus jenis 1 (PCV1) – virus yang biasanya ditemui dalam babi.

Thursday, 18 March 2010

Global Abbatoir Mohon Maaf Isu Penguatkuasa Dikurung

PUTRAJAYA, 18 Mac (Bernama) -- Pengurusan Global Abbatoir (M) Sdn Bhd Khamis memohon maaf kepada Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan beberapa pihak lain berikutan tindakan syarikat penyembelihan itu "mengurung" satu pasukan penguatkuasa di premisnya di Negeri Sembilan baru-baru ini.

Wednesday, 17 March 2010

Kilang Macam ni nak dapat Sijil Halal?



Macam inilah  keadaan sebuah kilang memproses gandum, serbuk kunyit...Keadaannya amat menjijikan dan bersepah-sepah! Adakah perlu JAKIM/JAIN  memberi sijil halal kepada kilang sebegini ?

Saturday, 13 March 2010

Keraguan Produk mempunyai Logo Halal


Awas! Bebola Ikan Mempunyai Unsur Tidak Halal

KAJIAN Fakulti Sains dan Teknologi, Universiti Sains Islam Malaysia (Usim) ke atas 12 sampel isi daging ikan (surimi) digunakan dalam bebola ikan yang diambil daripada beberapa pasar raya di sekitar Putrajaya dan Nilai, Negeri Sembilan didapati mengandungi bahan tidak halal dalam produk berkenaan.
Kajian awal yang dilakukan itu mendapati bebola ikan berkenaan mengandungi plasma darah haiwan yang dicampurkan di dalam ramuan bebola ikan bagi menambahkan kualiti bebola ikan, selain mencantikkan produk itu supaya nampak lebih kenyal dan gebu.

Monday, 8 March 2010

Halal Application on iPhone

In the attempt to help consumers in locating halal food premises or restaurants, HDC is introducing its inaugural Halal application on iPhone platform. This will be considered the World’s First Government Halal Certified premise locator. “Locator” is the first module that was developed to assist users to accurately locate halal food premises using the Global Positioning System (GPS) technology and Google Maps.

INGAT HALAL...INGAT LOGO HALAL JAKIM SAHAJA



Friday, 5 March 2010

JAIS BAN 6 SYARIKAT SWASTA KELUAR SIJIL HALAL

SHAH ALAM, 5 Mac (Bernama) -- Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) hari ini mengarahkan enam syarikat yang terbabit mengeluarkan sijil dan logo halal supaya tidak lagi mengeluarkan sijil berkenaan kepada peniaga dan pemilik premis makanan di Selangor.

Pengarah JAIS, Datuk Mohammed Khusrin Munawi berkata enam syarikat berkenaan ialah Bahtera Lagenda Sdn Bhd, Islamic Food and Research Council, SAS-H Consultancy, Perak Religious Officer Association, Halal Food Council S.E.A dan IFANCA International.


Thursday, 4 March 2010

Halal Phobia

In France, Islamophobia is reaching new heights. A French town has recently filed a complaint against a fast food chain because the restaurant now prepares burgers from halal meat. One French politician warns against "Islamization" from eating halal meat. Apparently, eating meat killed according to Islamic butchering rules might make you Muslim. Beware.